Tirion Welsh Ponies
Poniorit Ponitammat Esittely Welshkasvatus

Tirion Crwst


pony
© Anthony Booth


Tirion Crwst eli kotoisammin Kirsti on utelias ja hidasliikkeinen tamma, joka varmasti mieluiten paimentaisi varsoja päivät pitkät. Kirsti on ollut aina kotona ruoka-aikaan ja tamman vatsanympärysmittaa joudutaankin vahtimaan tarkasti, ettei tamma syö itseään aivan tankkeriksi. Hoidettaessa Kirsti on helppo ja leppoisa, semmoinen kaikkien käsiteltävissä oleva poni, kunhan muistaa, että se kutisee aivan mahdottoman herkästi ja liiasta harjalla kutittelusta tamma tympääntyy ja yrittää poistua paikalta.

Kirsti ei ole kaikista yksinkertaisin tai helpoinkaan ratsu, kun sen perusominaisuutena on yrittää tehdä kaikki helpoimman kautta. Tamman työmoraalissa olisi todellakin parantamisen varaa, mutta ennakkoon Kirstiä ei kannata manata, koska tamman inspiraatioon vaikuttaa myös paljon sen ratsastajan asenne ja käytös. Kirstiä kannattaa aina ratsastaa mahdollisimman kevyillä avuilla välttäen pumppaamista, potkimista ja kaikenlaista patistamista. Tamma yrittää kyllä yleensä parhaansa, mutta väläyttelee parastaan vain pieninä hetkinä. Elementissään Kirsti tuntuu olevan rauhallisena sunnuntai-aamuna, kun pieni joukko poniratsukkoja suunnistaa maastoon.

VH22-026-0068
welsh cob (sek. D), tamma
ruunikko, 147 cm
s. 10.03.2022, 11-vuotias

om. elen (VRL-01863)
koulupainotteinen      (Helppo A)

Meriitit

VWY-II (42p.) 01.11.2022
KTK-III (60p.) 20.10.2022Jälkeläiset

ori Tirion Culhwch, s. 14.06.2022, i. Isandro KV


Sukutaulu

Ponilla on sukua netissä yksi (1) polvi
Emälinja: Talog Cwci (D)
Isälinja: Cwmifor Eifion (D)i. Cwmifor Eifion
trn wD, 150 cm
KTK-III
e. Talog Cwci
rn wD, 145 cm
KTK-II
ii. Llanelly Neifion
evm
ie. Aberllan Lady Bess
evm
ei. Brenin O Cacennau
evm
ee. Talog Tost Dynes
evm
iii. Nery Black Comet
evm
iie. Llanelly Annwyl
evm
iei. Maengwynne Madoc
evm
iee. Dafen Lady Heather
evm
eii. Brenin Y Gwenyn
evm
eie. Niwl Tywyll
evm
eei. Belliffwrdd Madoc
evm
eee. Adenydd Chwant
evm

Kilpailut

Porrastetut kilpailut

Kuuliaisuus ja luonne: 1032.47 p.
Tahti ja irtonaisuus: 772.85 p.

KRJ:n porrastetuissa tasolla 5/4 (1805.32 p.)

Arvokilpailut

Ponilla ei ole tuloksia

Näyttelytulokset

Ponilla ei ole näyttelytuloksia

Päiväkirja- & valmennusmerkinnät

Kouluvalmennus (valmentajana Gabriella)

Ratsukko oli verrytellyt hyvin ennen saapumistani paikalle ja ponikin näytti liikkuvan ihan mukiinmenevästi eteenpäin. "Nyt kun se liikkuu noin hyvin, niin treenaillaan pohkeenväistöä ja vastalaukkaa", ehdotin. Kirsti hidasti aluksi hieman liikaa pohkeenväistöissä ja sen takapää ei ollut täysin mukana, mutta ratsastajan hellittäessä taas omalla istunnalla, liike alkoi kulkea enemmän eteenpäin kuin suoraan sivulle. "Noin, nyt se astuu myös takajaloilla ristiin, hyvä!" kehuin hyvistä askelista. Ratsukko otti hieman myötälaukkaa, jonka jälkeen siirryimme vastalaukan pariin helppo A-ohjelmastakin tutun täyskaarron avulla. Se tuntui aluksi selvästi hieman hankalalta Kirstille vaikka kroppaa oli herätelty väistöillä, joten otimme vain pieniä pätkiä ja laukan ruvetessa sujumaan, pidensimme laukattavaa pätkää. Poni kaipaa vielä hieman voimaa että se pystyy suorittamaan tuollaista tehtävää tarvittavan määrän, mutta teknisesti se kyllä jo sen osaa. Todella hienoa työtä!

Kouluvalmennus (valmentajana Gabriella)

Kirsti ravasi hieman tahmeasti eteenpäin, kun saavuin ratsukon alkuverryttelyjä katsomaan."Vaikka se ei siedä turhaa patistamista, meidän pitää saada se liikkumaan kuitenkin jalasta eteenpäin nyt eikä kohta ja eihän sitä tarvii jäädä tökkimään vaan riittää kun kerran sanoo ja sitten kiittää", ohjeistin. Kirsti tyytyi tänään äänelliseen kehuun ja pieneen rapsutukseen lisäten eteenpäinpyrkimystään huomattavasti. Poni esitteli ratsastajansa kanssa melko tarkkoja siirtymisiä harjoitus- ja keskiravin välillä, kunnes se alkoi yhtäkkiä tahmailla. "Hellitä hieman reidellä, ettet jarruta Kirstiä puristamalla", neuvoin. Tammaa piti herätellä hieman uudelleen, mutta sen jälkeen se oikein hypähti lennokkaaseen laukkaan, jossa jatkoimme samanlaisia siirtymisiä, jotka mielestäni ovat juuri tällaisen hevosen kanssa erittäin tärkeitä ratsastettavuuden parantamiseksi. Poni oli hyvin saatu hereille ja loppuvalmennus sujui hienosti.

Kouluvalmennus (valmentajana H02877)

Olin kolmatta kertaa valmentamassa Kirsti-ponia. Kilpailukausi oli alkamaisillaan ja ratsastaja pyysi tällä kertaa apua muutamaan tekniseen radalla esitettävään tehtävään. Otimme päivän agendaksi käynnin kautta laukanvaihdot, sekä vastalaukan. Alkuveryttely oli jo kotiläksyjen mukaisesti suoritettu ja päätin, että työstämme ensin tamman lapoja avonaisemmiksi ja painoa paremmin takaosalle vastalaukan kautta. Ensin vastalaukkaa tavailtiin uran sisäpuolelle tehtävällä kaarella ja kun ratsastaja sai helpolla tiellä tamman hyvin tasapainoon ja jopa hiukan kootuksi, siirryttiin työstämään vastalaukkaa myös tiukemmilla kaarilla ja lopulta ympyrällä. Kirsti oli varsin reippaalla ja motivoituneella päällä tänään ja tehtävät eivät tuottaneet ongelmia. Lopuksi kertasimme vielä laukanvaihtoja käynnin kautta. Ensin halusin nähdä hyviä siirtymisiä käynnistä laukkaan ja laukasta käyntiin, mutta pyysin ratsastajaa ratsastamaan siirtymisiä vasta kun poni oli taas tasapainossa ja rento. Tehtävää vaikeutettiin asteittain ja lopulta laukasta pystyttiin siirtymään muutaman askeleen ajaksi käyntiin ja sitten nostamaan sama laukka uudestaan. Tämän jälkeen eri laukan nostaminen ja ratsastustien vaihtaminen käyntipätkän jälkeen ei ollut enää haasteellinen, vaan ratsukko sai esitettyä varsin korrekteja laukanvaihtoja neljän käyntiaskeleen kautta.

Kouluvalmennus (valmentajana H02877)

Kirsti oli minulle jo tuttu aiemmalta valmennuskerralta. Viimeksi olimme pääasiassa tutustuneet ratsukon kanssa toisiimme ja tänään toivottavasti voisimme jatkaa siitä, mihin viimeksi jäimme. Pyysin ratsastajaa taas veryttelemään varsin itsenäisesti, mutta kiinnittämään huomiota siihen, että hän pyytäisi tammalta usein jotain: temponvaihteluita, askeleen pidentämistä ja lyhentämistä, sekä erilaisia vaihtelevia teitä. Tällaisella alkuveryttelyllä saimme Kirstin hyvin hereille ja tamma tuli varsin nopeasti notkeamman ja herkemmän oloiseksi. Päivän pihvi oli siirtymiset yli askellajin, aloitimme ensin siirtymisillä pysähdyksestä raviin ja toisin päin. Suoralla linjalla siirtymiset onnistuivat mallikkaasti, mutta kun linjaa vaihdettiin kaarelle pääsi poni helposti vinoksi ja siirtymiset alkoivat olla kulmikkaampia. Paremmalla ulkoapujen tuella ponia saatiin suoremmaksi ja siirtymisiä sujuvammiksi. Lopuksi vielä kokeilimme muutamia laukannostoja käynnistä, tamma alkoin kuitenkin olemaan loppua kohden jo niin väsynyt, että emme työstäneet laukkasiirtymisiä kauaa vaan päätimme työskentelyn muutamaan onnistuneeseen nostoon. Loppuveryttelyssä Kirsti sai venyttää rennosti eteen alas ja siirtymistyöskentely vaikutti menneen perille, sillä poni oli paremmin takaosansa päällä jopa pitkällä ohjalla.

Kouluvalmennus (valmentajana H02877)

Tulin valmentamaan Tirion Crwst -nimistä ponitammaa ensimmäistä kertaa. Ratsastaja esitteli alkuun nopeasti itsensä ja ponin ja kävi selväksi, että tamma oli tuttavallisemmin Kirsti. Kyseessä oli kuulemma varsin leppoisa, mutta välillä työtä kammoksuva ja hetkittäin varsin herkkä neiti. Ensimmäisillä valmennuskerroilla pyrin yleensä pääasiassa tutustumaan ratsukkoon ja niin teimme tänäänkin. Ensin pyysin ratsastajaa esittämään tamman kaikissa askellajeissa kuten hän ratsastaisi sitä normaalisti yksinään. Selkeitä ongelmakohtia paistoi heti ratsukon yhteisestä työskentelystä, suurimpana haasteena oli tamman hidas reagointi apuihin. Työskentelimme tehokkaasti noin puoli tuntia ja keskityimme nopeisiin siirtymiin askellajien välillä ja sisällä. Pyysin ratsastajaa myös ratsastamaan vaihtelevia teitä, jotta tamma ei osaisi ennakoida tai tottua liikaa samaan ympyrään tai uralla puksuttamiseen. Loppua kohden Kirsti vaikutti vetreytyvän ja herkistyvän avuille, eikä ratsastajan tarvinnut kysellä samaa asiaa moneen kertaan ja odotella vastetta useita askelia. Päätimme ensimmäisen yhteisen valmennuksen hyvään hetkeen kun tamma oli rennon ja tyytyväisen oloinen.