Tirion Welsh Ponies
Poniorit Ponitammat Esittely Welshkasvatus

Tirion Bwlch


pony
© Anthony Booth


Tirion Bwlch, eli kotoisammin Luuppi, on hurmaavan komea poniori, jonka luonnekaan ei ole onneksi hassumpi. Se on hyvällä ruokahalulla varustettu ja meinaakin kasvattaa mahanympärystään liiaksikin, jos Luuppi pääsee vapaalle heinälle. Käsiteltäessä se kerjää helposti herkkuja ja orin kanssa tuleekin pitää selkeä linja siitä mikä on ihmisen oma tila, hoidettaessa onneksi Luuppi malttaa seistä paikoillaan eikä höntyile sen kummemmin. Taluttaessa orilla on ajoittain kovakin kiire ja sille saa muistutella taluttajan määräävän tahdin. Varsinkin aamuisin Luuppi suorastaan sinkoaa karsinastaan käytävälle ja menisi juoksujalkaa ulos, jos saisi itse päättää. Omaan tarhaansa ori ei kyllä suuntaisi, varmimmin herran löytäisi pihattotammojen aidan tykö seurustelemasta rouvien kanssa.

Luupin tie ratsuksi oli hieman kivinen ja se ratsutettiin vasta vajaa viisivuotiaana. Tämä tuntui onneksi olevan hyvä päätös hitaasti kehittyneen orin kanssa ja Luuppi on työskennellyt alusta saakka hyvällä asenteella ja se lähtee aina mielellään töihin. Luuppi on herkästi hieman kädelle painava ja etupainoinen satulasta käsin, alkuosa treenistä kannattaakin useimmiten keskittää orin takajalkojen herättelyyn ja tällöin koko ponikin kevenee, kun se kantaa itsensä oikein päin. Kotioloissa Luuppi keskittyy työn tekemiseen hienosti ja sitä ei tunnu hätkäyttävän oikein mikään, treenit onnistuvat jopa tammojen keskellä maneesissakin. Tilanne on toinen, kun orin kanssa poistutaan kotipihan rauhasta ihmisten ilmoille, Luuppi muuttuu melkoisen äänekkääksi ja sen keskittymiskyky huitelee kovin usein muualla, kuin ratsastajan avuissa. Lämmittelyt voivatkin olla varsinaisia koettelemuksia orin kanssa, mutta usein sitkeys palkitaan ja Luuppi palaa maan pinnalle sen verran, että se selviytyy tuomareiden eteen, joskus jopa ruusukkeillekin asti.

VH22-026-0048
welsh cob (sek. D), ori
ruunikko, 150 cm
s. 07.01.2022, 14-vuotias

om. elen (VRL-01863)
koulupainotteinen      (Helppo B)

Meriitit

VWY-II (48,5p.) 05.08.2022
Champion 31.07.2022
KTK-I (80p.) 20.02.2022Jälkeläiset

ori Tirion Breichiawl, s. 30.06.2022, e. Tirion Triog Melyn


Sukutaulu

Ponilla on sukua netissä yksi (1) polvi
Emälinja: Ardytaith Black Lady (D)
Isälinja: Gwyncoch Beli Mawr (D)i. Gwyncoch Beli Mawr
rt wD, 148 cm
KTK-I
e. Ardytaith Black Lady
m wD, 145 cm
KTK-III
ii. Gwyncoch Beli Garth
evm
ie. Gwyncoch Maddy Lynn
evm
ei. Arlygoch Macsen
evm
ee. Ardytaith Red Lady
evm
iii. Gwyncoch Emyr Bel
evm
iie. Cosheav Ceri
evm
iei. Dewenbugh Ioain Morgan
evm
iee. Gwyncoch Brynne Lynn
evm
eii. Gwill Mabon
evm
eie. Arlygoch Cerydwen
evm
eei. Eirangwir Devon
evm
eee. Ardutaith Llia
evm

Kilpailut

Porrastetut kilpailut

Kuuliaisuus ja luonne: 937.16 p.
Tahti ja irtonaisuus: 886.69 p.

KRJ:n porrastetuissa tasolla 5/4 (1823.85 p.)

Arvokilpailut

15.07.2022 VWY-Cup Glenwood Welsh Ponies, Helppo A - 1/23

Näyttelytulokset

02.07.2022 NJ Tirion Welsh Ponies - IrtoSERT
31.05.2022 NJ Ponitila Adina - IrtoSERT
08.05.2022 NJ Ponitila Adina - MVA-SERT (BIS2)

Päiväkirja- & valmennusmerkinnät

Päiväkirjamerkintä

Aina joskus rumasta ankanpoikasesta kasvaa oikein kunnon hurmuri ja on todettava, että näin on käynyt Luupin kanssa. Ori oli nuorena kunnollinen karvaturjake ja oria lähdettiin kuskaamaan näyttelykehiin vasta päälle neljävuotiaana. Tänään Luuppi osallistui Ponitila Adinassa järjestettäviin welshponien rotunäyttelyihin muutaman muun ponimme kanssa. Paikan päällä oli käynnissä täysi tohina. Paikka oli Luupille onneksi jo tuttu ja viimeksi oli joka Best In Show-kehässä mukana, odotukset olivat tälläkin kertaa varsin korkealla. Luupin hoitaja valmisteli orin kehään rauhallisella varmuudella ja luovutti sen esittäjälle, että ori pääsi verryttelemään sopivasti ennen kehään kutsumista. Luuppi näytti käyvän hieman kierroksilla ja kehässäkin ravaaminen ei meinannut olla sujuvaa, mutta loppuun asti selvittiin kuitenkin ja Luuppi oli luokkansa kärkipäässä.

Päiväkirjamerkintä

Luuppi oli tänään yksi kantakirjaustilaisuuteen osallistuvista poneistamme. Juuri ja juuri kasvan verran päälle kolmevuotias Luuppi on onneksi varsin hyvin kehittynyt ja kasvanut, joten nuoreh orhin kehtasi kuskata jo nyt tuomarien tarkkojen silmien eteen. Kotona Luuppi oli saanut pitkän kaavan pesu- ja puunaushoidon, nyt ori suorastaan kiilteli niin paljon kuin ruunikko poni voi kiiltää. Paikan päälle päästyämme Luuppi pääsi verryttelemään hoitajansa kanssa kävelylenkille ja kuulemma ori oli käyttäytynyt varsin siivosti, hieman huudellut muille poneille, mutta siinä se. Luuppi marssi itsevarman oloisena arvosteltavaksi ja en suunnilleen uskaltanut katsoa, kun jännitti niin miten ori esiintyy ja liikkuu. Päivä huipentuikin melkoisesti ja saatiin avata kuohuva kun Luuppi palkittiin ykköspalkinnolla. Wau!

Kouluvalmennus (valmentajana Jenna)

Ruunikko ori oli saatu alkuverryttelyssä hyvin hereille ja päästiin samantien kunnolla treenaamaan. Päivän juttu oli löytää hyvä tempo, jossa ponin kanssa pystyi hyvin vielä lyhentämään ja pidentämään askelia sekä siirtymiset askellajista toiseen. Pidentämisien kanssa meinasi olla vähän ongelmia etenkin käynnissä mutta muutamilla korjauksilla saatiin homma pysymään kasassa ilman, että tempo rikkoutui tai poni pääsi leviämään. Kun sopivat avut saatiin aikaiseksi Luuppi kulki hyvin ja näyttikin ihan uskottavasti kouluponilta. Laukkatyöskentelyssä Luuppi uhkasi pahasti muuttua etupainoiseksi vähän väliä, joten pohkeen kanssa sai olla tarkkana. Kokonaisuutena Luuppi kuitenkin kulki tänään hyvin ja suoritti annetut tehtävät ratsastajan apujen mukaisesti. Ratsastajan suurimpia haasteita tänään oli apujen oikea mitoitus.

Kouluvalmennus (valmentajana Jenna)

Tällä kerralla Luupin kanssa joutui hikoilemaan oikein urakalla, sillä ohjelmaan olin varannut laukan työstämistä niin myötä- kuin vastalaukassa. Poni herkisteltiin avuille erilaisilla siirtymisillä. Laukannostoissa ratsastaja sai olla tarkkana, että Luuppi lähti reippaasti laukkaan ja liike lähti ihan kunnolla takapäästä asti. Toistojen avulla tämä saatiinkin toteutumaan hyvin. Kun Luuppi oli saatu kunnolla avuille ja kulkemaan aloitettiin erilaiset kiemurat ja ympyrät. Ympyröillä ratsukko sai mennä myötälaukkaa mutta loivalla kiemuralla osa kaarteista tuli vastalaukassa. Kaarevalla tiellä Luupin tempo meinasi useasti rikkoutua ja pariin kertaan poni tiputtikin raville ensimmäisillä kerroilla. Harjoitusten edistyessä ratsastaja tuki ponia paremmin liikkeen läpi, jolloin tempo säilyi eikä näyttänyt siltä, että Luuppi kaatuisi kaarteeseen.

Kouluvalmennus (valmentajana Jenna)

Tämänkertainen valmennus ei niinkään koskenut Luuppia vaan ratsastajaa. Heti selkäännousun jälkeen pistin ratsastajan menemään ilman jalustimia. Käynnissä haettiin ensin istunta hyväksi ja sen jälkeen lähdettiin tekemään erilaisia kiemuroita ja siirtymisiä sekä pidempiäkin ravipätkiä. Ratsastajalla oli ponin ravissa selvästi hankalampaa löytää oma keskipisteensä ja useammin kuin kerran sain olla huomauttamassa istunnasta, joka valahti jommalle kummalle sivulle. Pikku hiljaa istunnan paikka löytyi ja ratsastaja pääsi pelkällä istunnallakin vaikuttamaan Luupin liikkeeseen. Etenkin hidastamisessa istunnalla päästiin tänään jo pitkälle, jolloin ohjasavut sai olla hyvin kevyet. Kaarteissa sai myös olla pidempään tarkempana, ettei istunta kaada ponia sisäänpäin vaan kulmat tuli ratsastaa säntillisesti ja voltienkin aikana istunta pitää vakaana. Kun istunta oli saatu ravissa vakaaksi myös kaarevalla uralla, otettiin mukaan laukkapätkät sinne tänne ennen valmennuksen loppua. Jälleen alkuun istunta uhkasi valahtaa kulmissa sisäänpäin mutta suoralla uralla ollessa ratsastaja pysyi nätisti omalla paikallaan.