Tirion Welsh Ponies
Poniorit Ponitammat Esittely Welshkasvatus

Tirion Matholwch


pony
© Anthony Booth


Tirion Matholwch on varsin ison egon omaava itsevarma ori, jota kutsutaan lempinimellä Matti. Käsiteltäessä se tunkee usein turhankin iholle ja orille saa muistutella toistamiseen ihmisen omasta tilasta ja väistämisestä. Taluttaessa varsinkin Matti ruukaa unohtaa, että narun päässä killuu myös taluttajakin, kun ori tanssahtelee eteenpäin tehden läsnäolonsa varmasti kaikille selväksi. Muut orit ja ainoakainen ruunammekin saavat Matin turvan rutulle ja muiden herrasmiesten ohi kannattaakin aina kulkea mahdollisimman nopsaan, että vältytään orien välisiltä konflikteilta.

Ratsuna Matti on lennokas ja varma, joka näkyykin rohkeutena, kun Matti tuntuu hyppäävän melkein mitä vain ja melkein mistä vain paikasta, vaikka mikään mahdoton hyppylahjakkuus se ei ole ja tasoltaan varsin vaatimaton. Ori on rajoitteistaan huolimatta kuitenkin jaloistaan varovainen ja puomienkin kanssa se nostelee koipiaan, kuin viimeistä päivää. Esteiden välillä ja sileällä muutenkin Matin menoa joutuu hetkittäin hieman himmailemaan, ettei se vain leijailisi eteenpäin ja muistaisi myös kantaa itsensä kunnolla. Sileällä Matin kanssa kannattaa muistaa tehokkuus, ori kyllästyy koululiikkeiden näpertämiseen varsin nopeasti ja sen kanssa ei kannatakkaan jäädä kiinni lillukan varsiin vai tyytyä Matin kanssa kokonaisuutena hyvään treenin, vaikka yksityiskohdat olisivatkin pitkin seiniä.

VH22-026-0072
welsh cob (sek. D), ori
rautiaanpäistärikkö, 153 cm
s. 04.04.2022, yli 15-vuotias

om. elen (VRL-01863)
estepainotteinen      (90 cm)

Meriitit

VSN Halter Champion 20.04.2023
ERJ-II (93,5p.) 28.02.2023
VWY-II (41,5p.) 01.11.2022
KTK-III (64p.) 20.04.2022pony
© Anthony Booth


Jälkeläiset

ori Tirion Manawydan, s. 01.11.2022, e. Tirion Eiliad Euraidd


Sukutaulu

Ponilla on sukua netissä yksi (1) polvi
Emälinja: Portmeirion Merch Fawr (D)
Isälinja: Tafarnparc Mawrth (D)i. Tafarnparc Mawrth
m wD, 150 cm
KTK-III
e. Portmeirion Merch Fawr
rt päis wD, 148 cm
KTK-III
ii. Tafarnparc Tegwyn
evm
ie. Lleumynd Ffiola
evm
ei. Llanhywell Madoc
evm
ee. Portmeirion Brava
evm
iii. Tafarnparc Dewi
evm
iie. Cwmpont Myrr
evm
iei. Rhosffyr Merrion
evm
iee. Lleumynd Glaudusa
evm
eii. Llywell Dyfed
evm
eie. Llanhywell Mair
evm
eei. Millwell Gofannon
evm
eee. Portmeirion Gwyneira
evm

Kilpailut

Porrastetut kilpailut

Hyppykapasiteetti: 311.9 p.
Rohkeus: 318.64 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 397.17 p.

ERJ:n porrastetuissa tasolla 3/2 (1027.71 p.)

VWY Championships

15.12.2022 Glenwood Welsh Ponies, 80 cm - 3/14

Arvokilpailut

15.11.2022 VWY-Cup Glenwood Welsh Ponies, 60 cm - 4/16
15.10.2022 VWY-Cup Glenwood Welsh Ponies, 60 cm - 2/10
15.08.2022 VWY-Cup Glenwood Welsh Ponies, 60 cm - 3/10
15.07.2022 VWY-Cup Glenwood Welsh Ponies, 60 cm - 3/14

Näyttelytulokset

01.04.2023 VSN Tirion Welsh Ponies - Halter Reserve Champion
27.03.2023 VSN Tirion Welsh Ponies - Overall Champion
13.03.2023 VSN Tirion Welsh Ponies - Halter Champion
13.01.2023 VSN Tirion Welsh Ponies - Halter Reserve Champion

Päiväkirja- & valmennusmerkinnät

Päiväkirjamerkintä

Matilla on ollut viime päivät hieman kevyempää ja ori on saanut palautella rauhassa kisarupeaman päätteeksi. Hain Matin tarhasta aamupäivästä ja ori tuli varsin vauhdikkaasti portista ulos, mutta pääsimme kunnialla talliin saakka. Varustamisen jälkeen kävimme kävelemässä alkukäynnit omalla metsälenkillämme ja onneksi Matti tuntui hieman rauhoittuvan päästessään liikkeelle. Siirryimme pienemmälle kentälle verryttelemään ravissa suurilla ympyröillä ja kaarilla. Matti tuntui kovasti kaatuvan sisäänpäin ja oria sai oikeasti ratsastamalla ratsastaa suoraksi. Peruasioiden tsekkauksen jälkeen Matti pääsi ylittämään muutamat puomit ja kavaletit ja ori tuntui pursuavan intoa niin, että tarjosi jatkuvasti paikoillaan polkevaa pupulaukkaa. Välikävelyn jälkeen Matiltakin rupesi hieman löytymään malttia keskittyä apuihini ja saimme useamman hyvän pätkän ja orin takaosaa kunnolla töihin puomien avulla. Jatkoimme harjoituksia hetken aikaa kunnes oli aika lopetella.

Estevalmennus (valmentajana Nikki)

Matholwch oli ollut hurjan palkitseva valmentaa, sillä se hoksasi annetut tehtävät, ja elen ratsasti sitä hyvin, mutta osasi kuunnella ulkopuolista mielipidettä. Viimeisenä päivänä harjoittelimme erilaisia kulmia ratsukon kanssa. Radalla oli kohtuullisen matalia esteitä, puolta metriä pääasiassa, mutta tiukkoja käännöksiä ja kulmassa olevia esteitä. Matista alkoi myös näkymään, että se oli joutunut töihin useampana päivänä putkeen. Se oli kuitenkin hyvin reipas ja kuunteli ratsastajaansa tunnollisesti. Tänään sillä oli jalat allaan alusta asti ja kantoi itseään oma-aloitteisesti. Vauhtikin sillä oli vähentynyt, joten elen sai ponin paljon helpommin haluttuun muotoon ja tahtiin. Tiukimmat kulmaesteet aiheuttivat Matille vähän tenkkapoota, mutta loppupelissä se hyppäsi itsevarmasti, ja osasi tukeutua ratsastajaansa. Hyvä Matti!

Estevalmennus (valmentajana Nikki)

Mattia alkoi kolmantena päivänä jo vähän kyllästyttää ja siksi tänään oli vuorossa korkeushyppyä, jotta Matti saisi oikein purkaa energiaansa. Ponin silmät suorastaan kiiluivat, kun se näki kentällä odottamassa korkeat esteet, eikä meinannut millään keskittyä verryttelyyn. Ratsastaja piti kuitenkin Matin hyvin hanskassa. Verryttelyjen lopussa poni alkoi pörisemään, joten elen sai rauhoitella sitä ratsastamalla laukkaympyröitä esteiden ympärillä ja hieman tuulettaa Matin päätä. Hänellä olikin Matin keskittyminen hyvin hallinnassa, kun poni viimein pääsi lähtemään esteradalle. Olin rakentanut Matille radan esteitä, joista matalin oli metrin, suurin osa metrikymmentä ja yksi metrikaksikymmentä orin haastamiseksi. Matti lähti kuin tykin suusta, joten elenillä oli työtä himmata sitä ja saada sen nopeusmittari kohdilleen, mutta puolessavälissä rataa yhteistyö oli jo sujuvaa. Päivän valmennus menikin varsin mutkattomasti, kun Matti vaan malttoi mieltään ihan vähäsen.

Estevalmennus (valmentajana Nikki)

Valmennusputken toisena päivänä Matti oli taas innokkaasti lähdössä töihin. Sillä oli eilisen pidättäytymisen jälkeen vähän ylimääräistä energiaa, joten elen sai verrytellä tavallista pidempään ja antaa ponin pöristä aikansa. Kun Matti sitten taas oli pelissä mukana, ratsukko pääsi suorittamaan kavalettitehtäviä, joiden tarkoituksena oli hillitä Matin hyppyintoa silloin, kun sitä pyydettiin; Ponilla selkeästi oli lentäminen veressä, joten sille oli haastavaa malttaa mielensä ja hypätä ihan pienesti vaan, nostaa jalat kavaletin yli sen sijaan, että se ponkaisisi metrin ilmaan. Tälläkin kertaa Matti otti vähän itseensä siitä, kun sen hienoja hyppytaitoja ei haluttukaan esitellä. Hyppyvoiman säätelystä olisi kuitenkin hyötyä erityisesti pidemmillä radoilla, sillä se jättäisi enemmän voimaa suuriin esteisiin, kun sitä säästäisi pienillä esteillä.

Estevalmennus (valmentajana Nikki)

Matholwchille oli suunnitteilla neljän päivän valmennusputki, joten kävin töihin heti Tirioniin saapuessani. Ratsukko oli jo verryttelemässä kentällä tihkusateesta huolimatta ja elenillä oli selkeät suunnitelmat siitä, mitä neljän päivän aikana harjoiteltaisiin. Matilla oli jo hyvä vauhti päällä, mutta päivän tavoite oli saada se pysymään sen sijaan, että poni lähtisi kiirehtimään esteille. Matti saikin ensitöikseen aloittaa pienellä jumppasarjalla, joka ei jättäisi tilaa hurjastelulle, vaan pakottaisi orin sovittamaan esteiden väliin lyhyet ja huolelliset askeleet. Jumppasarjalla oli toivottu vaikutus lyhyillä väleillä, mutta Mattia haastaakseni siirsin esteet kauemmas toisistaan, ja elenin työksi jäi pitää ratsunsa sopivassa vauhdissa, vaikka sillä oli nyt enemmän tilaa riekkua. Matti yrittikin kovasti laittaa uutta vaihdetta silmään, vaan ei elenin vuorolla; Ratsastaja pidätti poniaan ammattimaisesti ja sovitti sen rauhallisemmassa temmossa esteiden väliin, saaden Matin jalatkin ponin alle. "Hyvä, juuri noin!". Onnistuneiden jumppasarjojen päätteeksi ratsukko sai lähteä loppukäynneille maastoon, ja töihin palattaisiin taas huomenna.