Tirion Welsh Ponies
Poniorit Ponitammat Esittely Welshkasvatus

Tirion Hedydd


pony
© Mili Peel


Tirion Hedydd on usein lähes tunkeilevan utelias ja kaikesta kiinnostunut tamma, joka kulkee kotioloissa lempinimellä Tyyne. Lempinimi voi hieman hämätä, jos kuvittelee vastassa olevan uneliaan rauhallisen, jopa hieman pystyynkuolleen ponin. Tyynen uteliaisuus meinaaolla semmoista hieman ärsyttävänlaista "tungen turpani joka paikkaan" laatua ja muutkin ponit Tyynen laumassa tuntuvat saaneen tammasta usein tarpeekseen ja se saa hyvin napakat lähdöt eikä sitä päästetä porukkaan mukaan hetkeen. Tyyne onneksi viihtyy yksinäänkin ja huitelee sitten pellon toisessa päässä itsekseen, kunnes laumakaverit ovat leppyneet aikansa. Hoidettaessa Tyyne on levottomampaa sorttia eikä paikoillaan seisominen maittaisi useimmiten, kun Tyyne haluaisi osallistua harjauspuuhiin omalla tavallaan. Jalkojensa kanssa Tyyne on sählä ja jo suojienkin pukeminen voi viedä useamman minuutin Tyynen tömistellessä jalkojaan eikä kastumiselta voi välttyä, kun on aika saada Tyynen jalat pestyä

Tyynen uteliaisuus näkyy onneksi myös rohkeutena ja se on menossa pää viidentenä jalkana vaikka millaiseen pusikkoon maastoillessa tai suorittamaan rataa kilpailuissa kesken ukkosmyrskyn. Tyyne on ajoittain melko vaativakin ratsu ja se odottaa ratsastajaltaan tarkkoja apuja sekä joustavaa asennetta, kun Tyyne ehdottelee omia ratkaisujaan kouluradan liikkeiden suorittamiseen. Nuo ratkaisut ovat useimmiten sieltö vaativuustason matalammasta päästä, mutta Tyynestä saa kyllä myös kaivettua esille ryhdikkäästi ja elastisen lennokkaasti liikkuvankin ponin, mutta tuo moodi ei yleensä kestä kauaan, kun Tyynen mukavuudenhaluisuus ottaa taas vallan. Tyyne jaksaa puurtaa sileän treenin parissa ihmeen hyvin, mutta säännöllinen maastoilu reippaassa tahdissa saa sen mielialan aina astetta paremmaksi ja treeniinkin voi tulla uusi mukava kipinä.

VH22-026-0187
welsh cob (sek. D), tamma
ruunikko, 149 cm
s. 02.10.2022, yli 15-vuotias

om. elen (VRL-01863)
yleispainotteinen      (Helppo A - 90 cm)

Meriitit

KRJ-I (102,5p.) 30.11.2023
VWY-II (45,5p.) 30.09.2023
PSB-III (64p.) 25.07.2023
VSN Halter Champion 06.06.2023

Porrastetut kilpailut

ERJ:n porrastetuissa tasolla 2/-1 (882.96 p.)
KRJ:n porrastetuissa tasolla 5/4 (1825.24 p.)

Arvokilpailut

31.01.2023 KRJ-Cup Harmony Sporthorses, Helppo A - 6/131

Näyttelytulokset

20.04.2023 VSN Tirion Welsh Ponies - Halter Reserve Champion
01.04.2023 VSN Tirion Welsh Ponies - Halter Reserve Champion
27.03.2023 VSN Tirion Welsh Ponies - Halter Reserve Champion
20.03.2023 VSN Tirion Welsh Ponies - Halter Reserve Champion
13.03.2023 VSN Tirion Welsh Ponies - Halter Reserve Champion
13.02.2023 VSN Tirion Welsh Ponies - Halter Reserve Champion
13.01.2023 VSN Tirion Welsh Ponies - Halter Reserve Champion
23.10.2022 VSN Tirion Welsh Ponies - Halter Reserve Champion



Jälkeläiset

tamma Tirion Hedwig, s. 12.02.2023, i. Tirion Hadyn Haul


Sukutaulu

Ponilla on sukua netissä yksi (1) polvi
Emälinja: Cwmcarn Hwybren (D)
Isälinja: Cyndawer York (D)



i. Cyndawer York
rn wD, 150 cm
PSB-III
e. Cwmcarn Hwybren
rt wD, 143 cm
PSB-II
ii. Cyndawer Sayer
evm
ie. Cyndawer Wynne
evm
ei. Dryncoch Awyr
evm
ee. Llaniludd Berlog
evm
iii. Ffalcoch Macsen
evm
iie. Cyndawer Saith
evm
iei. Goromon Gallifrey
evm
iee. Cyndawer Seren Teledu
evm
eii. Llofrudd Calon
evm
eie. Dryncoch Honey
evm
eei. Llaniludd Fforwr
evm
eee. Llaniludd Catrin
evm

Päiväkirja- & valmennusmerkinnät

Päiväkirjamerkintä

Ehdin tänään pitkästä aikaa nipistämään sen verran aikaa kaiken muun keskeltä, että pääsin kipuamaan itse Tyynen satulaan. Viime kerrasta oli todellakin vierähtänyt aikaa, kun oli myönnettävä, että viimeksi Tyyne oli raaka, ratsuhommien esikoulussa oleva ponin alku ja nyt se on jo aikuiseksikin kai tituleerattava ihan pätevä kouluponi. Tamma on treenannut oman vakiokuskinsa kanssa tasaisen varmaan tahtiin ja tuloksiakin on tullut, kotiin tuomisena on ollut Helppo B-A -luokista useampi komea ruusuke, jotka ovat nyt toimiston seinää koristamassa. Tyyne tuntui melko pieneltä, mutta voimakkaalta satulan alla, kun työstin sitä kenttää ympäri kevennellen. Hetkittäin siltä meinasi herpaantua tahti, mutta perään se väläytteli taitojaan kivan asenteen kera. Ensimmäinen laukannosto oli varsin värikäs ja Tyyne otti pienet lähdöt ilmeisesti säikähtäessään näköpiiriin ilmestynyttä toista ratsukkoa, jotka olivat sonnustautuneet heijastimiin ja huomioväriin lähtiessään maastoon. Tamma tokeni tästä kuitenkin nopeasti ja se tuntui laukassa kieltämättä varsin hyvältä, vaikka jonkin asteista toispuoleisuutta oli havaittavissa ja Tyyneä sai todella ratsastaa laukassa, että paketti pysyi kasassa. Vajaan tunnin kentällä hyörimisen jälkeen tamma sai luvan siirtyä kävelemään ja suuntasimme kohti tallin ympäri kulkevaa niin sanottua jäähdyttelylenkkiä. Loppukäyntien jälkeen hikinen poni pääsi (tai joutui) pesulle sekä jalkojen kylmäykseen ja sieltä sitten tukevasti loimitettuna ulkoilemaan ihanaan walesilaiseen tihkusateeseen. Tyyne vaikutti varsin raukean tyytyväiseltä ja raportoinkin sen ratsastajalle heti tekstiviestin muodossa miten meillä meni.

Päiväkirjamerkintä

Hedyddistä, joka sai lempinimen Tyyne, on kasvanut komea nuori tamma! Niinkin hieno, että uskaltauduin jokunen aika sitten ilmoittamaan sen mukaan in-hand -luokkaan welshponien rotunäyttelyissä. Ylpeänä voin kertoa, että meidän kolmevuotias Tyyne oli mukana luokkansa kärkikahinoissa, joista kotiin tuomisena oli hienosti Halter Reserve Champion-palkinto, joka avaa meille ovet myös kantakirjaustilaisuuteen. Tyyne saa ensin kyllä hieman kasvaa, aikuistua ja toivottavasti myös hieman rauhoittua ennen kuin lähdemme isolle kirkolle sen suuremmin. Tamman menestys laittoi intoa sen verran allekirjoittaneeseen, että päädyin ilmoittamaan Tyynen heti myös seuraaviin kissanristiäisiin, joita ennen se saa keräillä hieman massaa laitumella ja herätellä aivonystyröitään näyttelytreeneissä. Tyyne tuntui nauttivan tapahtuman tunnelmasta paljon ja esiintyi jo varsin kokemattomanakin hienosti, mutta aina on varaa parantaa, kun ikinä ei voi tietää millä tuulella tuomarit ovatkaan.

Päiväkirjamerkintä

Hyra-tamma oli astutettu omalla York-orillamme heti sen saavuttua meille Tirioniin ja alkuun luulimme jo, ettei ensimmäisellä kerralla tärpännyt, mutta onneksi ultra varmisti pienen matkustajan olevan kyydissä. Odotusaika meni leppoisasti. Hyra sai kotiutua meille Tirioniin rauhassa ja varsomisen lähestyessä se oli jo ihan kotonaan niin tallissa, kuin pihallakin eli laitumella ahmimassa nummiruohoa. Tammaa vahdittiin yö toisensa perään sen muutettua varsomissviittien puolelle, mutta varsaa ei vaan kuulunut. Meinasin jo soitella eläinlääkärille seuraavana aamuna, kun varsomiskamerassa rupesi tapahtumaan ja aiemmin uneliaan rauhallinen tamma muuttui hetki hetkeltä levottomammaksi. Tallimestarimme hiipi varovaisesti sen vierelle avustamaan, kun Hyra oli yrittänyt saada varsaa maailmaan parikymmentä minuuttia sen suuremmin etenemättä. Varsan toinen etujalka olikin hieman hassussa asennossa, mutta pienellä avustuksella tulokas mätkähti pehmeällä pahnapatjalle. Ruunikoksi paljastunut tammavarsa, joka muuten saa nimekseen Tirion Hedydd, tuntui olevan hyvin kummissaan eikä sen emäkään ollut heti kuin kala vedessä. Parivaljakkoa auteltiin lempeän varovaisesti ja maitobaarin löydyttyä rupesi tilanne hieman rauhoittumaan. Pikkuinen Hedydd tuntui löytävän jalkansa melko nopeasti ja tapaili monta askelta peräjälkeen emänsä ympäri, kunnes kellahti pahnoille ottamaan pienet unet. Varsa tuntui rohkaistuvan myös jokaisten päiväunien jälkeen lisää ja voisin melkein vanno, että tässä on melko utelias ja rohkeankin puoleinen tapaus. Saimme ainakin mitä tilattiin, kun Hedydd on isokokoinen, hyväluustoinen ja ilmeisesti varsin töpäkkä tapaus sekä vielä kirsikkanana kakun päälle, tamma!