Tirion Welsh Ponies
Poniorit Ponitammat Esittely Welshkasvatus

Tirion Gweneth


pony


Tirion Gweneth on luonteensa puolesta monella tapaa isäänsä muistuttava tamma, joka rakastaa huomiota eikä varmasti saa kovin helposti tarpeekseen rapsutuksista. Hetkittäin Gweneth on hieman malttamaton, mutta rauhoittuu yleensä aloilleen kunhan käsittelijäkin ottaa mahdollisimman rauhallisesti. Gweneth peilaa melko voimakkaastikin ihmisen mielialoja eikä tamman kanssa kannata toimia, jos sattuu olemaan oikein huono päivä. Pesemistä tämä useimmiten hörökorvainen raudikkotamma inhoaa syvästi, mutta alistuu kohtaloonsa ja kumma kyllä maastossa se painaa kuralammikoista läpi korvaansa lotkauttamatta. Vieraissa paikoissa Gweneth on alkuun yleensä hieman tuuliviiri ja tamman riimunnarusta kannattaa pitää kunnolla kiiinni. Onneksi se kuitenkin rauhoittuu suunnilleen aloilleen tarkastettuaan ympäristön meiningin.

Sileällä työskennellessä Gweneth on parhammillaan ratsastettavuudeltaan, kun sitä työstetään ytimekkään tehokkaasti ilman haahuiluja. Treenisuunnitelmat ovatkin isossa osassa Gwenethin kanssa ja tekniikka on tuntunut toimivan, kun tamma on parantanut suorituksiaan pikkuhiljaa ja palaset ovat loksahdelleet paikoilleen. Laukkatyöskentely on Gwenethin mieleen ja se herkästi hieman ennakoinkin asioita ja joskus jopa hieman ottaa kierroksiakin, onneksi sentään melko hillitysti ilman sinkoilua tai pukittelua. Kouluratsastuksen kuvioiden hiomisen vastapainona Gweneth on vakioponi maastoretkillä. Se on melko varmajalkainen ja innokas menijä metsäpoluilla, eikä onneksi kavahda puskien rapinoita tai lintujen äkkilähtöjä, marssien reippaasti eteenpäin korvat hörössä ja korkeintaan yrittää napata hampaillaan kiinni edelllä menevän ponin takalistosta.

VH22-026-0058
welsh cob (sek. D), tamma
rautias, 150 cm
s. 28.02.2022, 12-vuotias
8v. 10.06.2022

om. elen (VRL-01863)
koulupainotteinen      (Helppo A)

Meriitit

VWY-II (49p.) 05.08.2022
KRJ-II (99p.) 31.07.2022
KTK-III (67p.) 20.03.2022
VWY Summer Dressage Champion 2022Jälkeläiset

ori Tirion Ysgawyn, s. 08.05.2022, i. Ysglyfaethwr


Sukutaulu

Ponilla on sukua netissä yksi (1) polvi
Emälinja: Ffawydd Gwenhwyr (D)
Isälinja: Gwinnet Hendrenny (D)i. Gwinnet Hendrenny
rn wD, 148 cm
KTK-II
e. Ffawydd Gwenhwyr
rt wD, 146 cm
KTK-III
ii. Lanllwyd Levi
evm
ie. Rhiannon Calder Gelli
evm
ei. Collenbryn Afterglow
evm
ee. Rhamantus Hwyr
evm
iii. Lanllwyd Lloir
evm
iie. Bewinyr Ebrill
evm
iei. Calder Gelli Rhys
evm
iee. Rhianwen Calder Gelli
evm
eii. Lligwlith Padraig
evm
eie. Collenbryn Wridog
evm
eei. Creigiog Nihangwyr
evm
eee. Rhamant Olaf
evm

Kilpailut

Porrastetut kilpailut

Kuuliaisuus ja luonne: 985.09 p.
Tahti ja irtonaisuus: 817.03 p.

KRJ:n porrastetuissa tasolla 5/4 (1802.12 p.)

VWY Championships

15.06.2022 Glenwood Welsh Ponies, Helppo C (2. vaihe) - 1/3
15.06.2022 Glenwood Welsh Ponies, Helppo C (1.vaihe) - 1/9

Arvokilpailut

15.04.2022 VWY-Cup Glenwood Welsh Ponies, Helppo B - 4/28

Näyttelytulokset

Ponilla ei ole näyttelytuloksia

Päiväkirja- & valmennusmerkinnät

Kouluvalmennus (valmentajana Jenna)

Viimeisellä valmennuskerralla valmistauduttiin tuleviin kisoihin viemällä ohjelma alusta loppuun ja hiomalla sen puutekohtia läpi. Arvosteluna oli kisoissakin käytettävä helppo B:1, jonka olin itselleni tulostanut. Verryttelyn jälkeen ratsukko sai suorittaa ohjelman ja sen jälkeen pureksittiin ongelmakohtia. Tänään suurimpia ongelmia oli ratsastajan hätäily ja puutteelliset valmistautumiset tuleviin tehtäviin, jonka vuoksi täsmällisyys kärsi eikä kaikki ympyrät ja voltit osuneet ihan oikeille kohdille. Näitä kun vähän harjoiteltiin ja ratsastaja muisti itse pysyä rauhallisena eikä hermostua tulevasta tehtävästä sujui homma hyvin. Treenien päätteeksi mentiin rata vielä kertaalleen läpi ja tällä kertaa kokonaisuus oli siistimpi ja hallitumpi. Gwenethkin kulki selvästi rennommin kun ratsastajakin oli rauhallisempi.

Kouluvalmennus (valmentajana Jenna)

Viimeaikaisten kiemuratreenien vastapainoksi tänään kuljettiin pääasiassa suoralla uralla ja keskityttiin askellajien ratsastamiseen. Käynnissä Gweneth vaikutti hieman hätäilevältä kun tarkoitus oli mennä lisättyä käyntiä. Muutaman kerran jälkeen tamma rauhoittui ja menokin muuttui siistimmäksi sen myötä. Ravissa sen sijaan ongelmaksi meinasi muodostua askellajin lyhentäminen, jossa ratsastajalla oli liian voimakas ohjasote ja tamma meinasi siirtyä käyntiin. Apujen ollessa balanssissa tamma esitti ikäisekseen oikein nättiä liikettä. Laukassa ratsastajaa sai korjata, jottei hän istunnallaan estänyt tamman liikettä kun tehtävänä oli lisätty laukka. Gwenethin laukka pyöri hyvin ja tamma oli hyvin avuilla mutta ratsastajan ollessa liikettä vastaan ei liike päässyt jatkumaan luonnollisesti läpi ponin etuosaan asti. Tämä kun saatiin korjattua oli suoritus salonkikelpoinen.

Kouluvalmennus (valmentajana Jenna)

Edellisen kerran kiemuroiden jatkoksi tänään tehtiin ympyrä työskentelyä pääty-ympyröillä huomioiden tasapuolisuus ja ponin jaksaminen. Alkuverryttelyssä jo pyysin ratsukolta paljon voltteja eripuolille kenttää niin käynnissä kuin ravissakin. Lisäksi asetusta ja taivutusta hiottiin jo kulmien ratsastuksessa. Harjoituksen aikana ympyröillä kuljettiin kaikissa askellajeissa, laukka vain myötäisenä. Gweneth kulki ravissa erityisen ryhdikkäänä ja hyvässä tempossa. Ympyröiden vastapainoksi ratsukko sai välillä käydä muutaman kierroksen verran uralla palauttelemassa, ettei Gwenethin lihaksisto turhaan kipeytyisi pitkästä yhtäjaksoisesta taivutuksesta. Uralla ollessa ratsukko sai muutenkin kulkea vähän vapaammassa muodossa. Tällä kertaa ratsukon yhteistyö pelasi hyvin ja tamman potentiaali tuli hyvin esille. Rautias jaksoi keskittyä myös koko harjoituksen ajan saamiinsa apuihin ja suoritti tehtävät tarkasti.

Kouluvalmennus (valmentajana Jenna)

Tällä kerralla tamman kanssa kokeiltiin erilaisia kiemuroita jokaisessa askellajissa. Homma aloitettiin volteilla ja kiemurauralla kentän poikki. Pikku hiljaa hommaa vaikeuttiin ottamalla osa kiemurasta ravissa ja lopulta siirryttiin kokonaisuudessaan raviin. Ratsastajalla oli jonkin verran haasteita pysyä kevennyksen kanssa kaaren mukana mutta harjoitusravissa istuminen näytti sujuvan ilman suurempia ponnisteluja. Laukkatyöskentelyyn siirryttäessä aloitettiin ensin volteilla ja isolla ympyrällä mutta siirryttiin pian jatkamaan loivahkolle kolmikaariselle. Kolmikaariselle tultiin laukassa, keskimmäinen kaari ravissa ja kaarelta ulos jälleen laukassa. Ratsastaja sai pidettyä hyvin rytmin kaarelle tullessa mutta laukannosto oli ensimmäisillä kerroilla hätäilevä, jonka vuoksi Gweneth oli hieman hämmästynyt saamistaan avuista eikä nostanut laukkaa ollenkaan. Uudella yrittämällä laukka kuitenkin nousi varsin näppärästi ratsastajan rauhoituttua ja keskityttyään paremmin tekemiseensä.

Kouluvalmennus (valmentajana Jenna)

Tänään paneuduttiin Gwenethin kanssa tarkkoihin siirtymisiin eri askellajien välillä. Poni kulki hyvin ratsastajansa alla ilman suurempaa hakemista. Käynti-ravi siirtymiset takkusivat alkuun, sillä ratsastaja ei muistanut tehdä puolipidätteitä riittävästi pitääkseen rautiaan kuulolla. Tästä johtuen varsinaisiin apuihin tamma reagoi hieman hitaamman puoleisesti. Vastakkaiseen suuntaan taasen siirtymiset olivat paremmin valmisteltuja, joten niiden kanssa ei ollut vastaavaa ongelmaa. Laukkaan tehtävät siirtymiset sujuivat huomattavasti paremmin, lieneekö syynä parempi valmistelu vai tamman suurempi into kyseiseen askellajiin. Sen sijaan siirtyminen laukasta suoraan käyntiin tuotti töksätäviä siirtymisiä useampia vaikka näihin jonkin verran aikaa käytettiinkin. Nostot vasempaan kierrokseen sujuivat tänään paremmin mutta kaiken kaikkiaan ratsukon yhteistyö sujui tänään hyvin.