Tirion Welsh Ponies
Poniorit Ponitammat Esittely Welshkasvatus

Tirion Galarnad


pony
© Anthony Booth


Tirion Galarnad on hyvin rauhallinen ja hupsukin ori, jota on kovin usein luultu ruunaksikin sen seisoskellessa puolinukuksissa kilpailupaikan hälinässä. Galle on hieman hidas hoksottimiltaan kaikin puolin eikä sen kanssa kannata muutenkaan hosua, poniherra vain mulkaisee merkittävästi ja jatkaa omassa tahdissaan. Tallikäytökseltään ori on varsin moitteeton, vaikka sen hidas tahti saattaakin hiertää joitain satunnaisesti. Narun päässäkään Galle ei hötkyile, mutta saattaa joskus kokeilla voisiko lähteä toiseen suuntaan kuin taluttaja. Vahvan orin kanssa ei kannatakkaan nukkua, vaikka Galle yrittäisikin vain siirtää itsensä vihreämmän ruohotupon luo.

Galle oli helppo koulutettava, mutta orin treenimotivaatio heittelee päiväkohtaisesti eikä se ole aina helpoin ratsastettava. Pohkeelle poniherra on hidas, siis etanamaisen hidas, ja usein ratsastus tuntuukin keskittyvän siihen, että ori liikkuu ilman jatkuvaa puskemista omalla moottorillaan eikä hyydy seuraavaan kulmaan. Virittely ja hienosäätö vie tämän ponin kanssa siis todellakin aikaa, mutta kun Galle saa omille säädöilleen, niin voi että se osaa olla makea peli. Kotipihan ulkopuolella Galle tuntuu heräävän enemmän eloon ja on se jopa joskus puhissut puskassa rapisteleville peuroillekin, mutta ei se kyllä sen kummemmin sitten reagoinutkaan. Se onkin ollut oiva kaveriponi sisäänratsastettaville poneille, kun ne opettelevat maastoilun saloja. Sujuvan kilpailusuorituksen kannalta on Gallen kanssa on suositeltavaa jättää pitkät verryttelyt romukoppaan ja keskittyä pitämään orin energiatasot ylhäällä ja tossua toisen edessä, ettei Galle hyydy juuri ennen radalle menoa.

VH22-026-0061
welsh cob (sek. D), ori
ruunikko, 150 cm
s. 28.02.2022, yli 15-vuotias

om. elen (VRL-01863)
koulupainotteinen      (Helppo A)

Meriitit

KRJ-I (101,5p.) 31.03.2023
VWY-II (47p.) 05.08.2022
KTK-II (73p.) 20.03.2022Jälkeläiset

tamma Tirion Awela, s. 28.05.2022, e. Tirion Awena


Sukutaulu

Ponilla on sukua netissä yksi (1) polvi
Emälinja: Cefnporth Rosyn (D)
Isälinja: Gavial (D)i. Gavial
rn wD, 153 cm
KTK-III
e. Cefnporth Rosyn
rn wD, 147 cm
KTK-III
ii. Gulf
evm
ie. Hestel
evm
ei. Cariad Coll Yfory
evm
ee. Gwyrddrhos Canwr
evm
iii. Glaucus
evm
iie. Sanrith
evm
iei. Milon
evm
iee. Hesren
evm
eii. Tatwsdôl Harwr
evm
eie. Acholpistyll Efa
evm
eei. Gwyrddrhos Mardd
evm
eee. Cefnporth Fanila
evm

Kilpailut

Porrastetut kilpailut

Kuuliaisuus ja luonne: 910.01 p.
Tahti ja irtonaisuus: 897.48 p.

KRJ:n porrastetuissa tasolla 5/4 (1807.49 p.)

Arvokilpailut

15.06.2022 VWY-Cup Glenwood Welsh Ponies, Helppo A - 3/20
15.05.2022 VWY-Cup Glenwood Welsh Ponies, Helppo B - 3/18

Näyttelytulokset

Ponilla ei ole näyttelytuloksia

Päiväkirja- & valmennusmerkinnät

Päiväkirjamerkintä

Lomallekin on aina aikansa ja Galle on saanut viettää viimeisen viikon varsin rennosti. Se on päässyt taas laiduntamaan ja tuntuu paisuneen silmissä, Galle on todella hyvä rehunkäyttäjä ja joskus tuntuu paisuvan vain nähdessään heinäpaalin. Pyydystin Gallen laitumelta ja satuloin hieman uneliaan oloisen orin viileässä tallissa. Suuntasimme ulos tallipihan portista kohti omaa maastolenkkiämme, joka kulkee omilla mailla laitumien ja pihattojen ympäri, hyvä tapa tehdä myös pieni tarkastuskierros. Galle käveli menemään varsin rauhallisesti ja hieman patistin poniherraa reippaampaan menoon ja viiden minuutin jälkeen orin askeleeseenkin löytyi lisää moottoria. Sää oli upea ja poni tuntui hyvin tyytyväiseltä päästessään ulkoilemaan, se päristeli ja napsi tienvieruspusikoista itselleen välipalaa ajoittain. Lenkkimme vei kävellen hieman päälle tunnin ja Galle pääsi varusteiden riisumisen jälkeen takaisin ulos, mutta tällä kertaa vain hiekkatarhaan. Herran laidunnustahtia pitää selkeästi hieman vahtia, ettei se pääse lihomaan ja turpoamaan liikaa, nytkin satulavyö oli jo reiällä löysemmällä kuin aiemmin orin ollessa treenissä. Ponin laihdutus kun ruukaa olla viisi kertaa hitaampaa, kuin lihottaminen.

Päiväkirjamerkintä

Gallen elämä on pyörinyt mukavasti treenien, kilpailumatkojen ja levon ympärillä. Ori on päässyt myös säännöllisesti kiropraktikon ja hierojan käsittelyyn pysyäkseen mahdollisimman hyvässä kunnossa. Tänään Galle matkusti kahden muun ponin kanssa läheiselle ratsastuskeskukselle, jossa järjestettiin ulkopuolisen valmentajan kouluvalmennus. Galle oli ilmotti HeB-ryhmään, mutta paikan päälle päästyämme järjestäjä tuli kysymään olisiko joku poneistamme mahdollista siirtää HeA-ryhmään. Galle sopi tähän pestiin hyvin ja ori saikin odotella pidempään hevosrekassa vuoroaan. Kentälle päästyää se oli ihmeen hereillä ja suorittikin ensimmäisen puolituntisen erittäin hyvällä asenteella ja draivilla ilman orin tavallisia etanatemppuja. Laukkatyöskentelyssä Galle näytti jo hieman väsyneeltä, mutta jaksoi hienosti laukanvaihtoharjoituksen loppuun asti. Loppuun ratsukot hakivat vielä syvää ja pitkää muotoa ravissa rentouttaakseen hevosia. Galle handlasi tämän harjoituksen jo etukäteen ja lompsotteli menemään turpa kentän hiekkaa suunnilleen viistäen.

Päiväkirjamerkintä

Gallesta on viime vuosina kuoriutunut varsin pätevä kouluponi ja varsinkin 5- ja 6-vuotiskausillaan ori tehnyt tasaista jälkeä tuoden useita ruusukkeita kotiin HeB-tasoisista luokista. Galle-poni laitettiin pienimuotoiseen tulikokeeseen, kun se ilmoitettiin mukaan Glenwood Welsh Poniesin tiluksilla järjestettävään VWY-Cupiin. Sinne osallistuvat yleensä kasvattajien ja yksittäisten harrastajien parhaat ponit, joten painetta oli, mutta Gallen ratsastaja oli rauhallisen luottavainen, että ori suorittaa parhaansa mukaan. Ensimmäinen koitos oli HeB-tasoinen rata ja niinpä se meidän Galle meni ja toi ruusukkeen kotiintuomisina. Allekirjoittanut oli kieltämättä vähän järkyttynyt, kun luokassa oli mukana omiakin, mielestäni Gallea laadukkaampia ja paremmin suorittavia poneja. Seuraavassa cup-kilpailussa Galle laitettiinkin ison tehtävän eteen, kun se ilmoitettiin HeA-luokkaan. Luokan taso vaikutti varsin vakuuttavalta ja viimeisenä startannut Galle piti meitä jännityksessä radan viime metreille saakka, mutta sitten oli vain myönnettävä ratsukon tehneen erinomaisen suorituksen omalla tasollaan. Näissä kissanristiäisissä Galle saikin ensimmäisen HeA-sijoituksensa ja kieltämättä mieleen jäi pyörimään pitäisikö orin kilpauraa vielä jatkaa, vaikka alustava päätös orin kilpauran lopettamisesta olikin jo tehty...

Päiväkirjamerkintä

Kolmivuotiaaksi pojankoltiaiseksi kasvanut Galle on viime aikoina harjoitellut niin ohjasajoa kuin myös maastakäsin esiintymistä, kun edessä on iso koitos: kantakirjaustilaisuus. Tapahtuman aamuna Galle oli jo pesty ja puunattu varsin edustavaan kuntoon ja loimitettu ori odotteli lähtöä karsinassaan. Matka meni onneksi hyvin jokaisen ponin osalta ja Galle otettiin ulos tutustumaan ympäristöön ja jaloittelemaan, sen vuoro oli alkupäässä. Liinassa Galle lompsotteli varsin löysän oloisesti ja oria pyrittiin herättelemään liikkumaan hieman terävämmin, että se näyttäisi parastaan eikä vain B-luokkaa. "Seuraavana valmistautuu Tirion Galarnad" kuului kovaäänisistä ja ori marssi odottelemaan vuoroaan maneesiin. Galle esiintyi ja seisoi varsin hienosti, vaikka olisi saanut liikkua paremmalla energialla. Tuomarit tuntuivat kuitenkin näkevän orin potentiaalin ja Galle palkittiin ihan tyydyttävällä pisterivillä ja II-palkinnolla.

Päiväkirjamerkintä

Cob-tamma Cefnporth Rosynin tiineysaika oli sujunut leppoisasti ja sen varsamaha oli valtava. Rosyn näytti vaappuvan kävellessään ja usein naureskelimme, ettei tamma mahdu enää tallin pariovista sisään seuraavana päivänä. Rosyn oli muuttanut varsomisyksiöön jo ajoissa ja selkeästi ottanut kahdentoista neliön tilan omakseen, se löytyi usein aamulla pitkin pituuttaan olkia harjassaan, hyvin unisena, kun olisi aamuruokien aika. Loppujen lopuksi Rosyn onnistui hieman salakavalasti varsomaan kesken aamutallin toimien, kun puuha ja kuhina olivat toisessa päässä tallia. Kaikki sujui kuitenkin ilmeisen hyvin ja pahnoilla makasi märkä tumma varsa, jolle Rosyn jutteli hiljaa höristen. Pikkuinen nousi neljässäkymmenessä minuutissa pystyyn ja löysin omin avuin tissillekin. Tämän jälkeen saimme emälle riimun päähän ja tarkistamaan tallin uunituoreinta tulokasta tarkemmin, orivarsa! Tallin porukka oli pyöritellyt eri nimivaihtoehtoja jo jonkin aikaa ja nyt nostimme rehukauhasta taitellun nimilapun jännityksellä. Pellavapuuroisesta lapusta paljastui nimi "Galarnad", joten uusin tulokas saa rekisterinimekseen Tirion Galarnad, mutta uskon sille löytyvän myös jonkinlaisen lempinimi.