Tirion Welsh Ponies
Poniorit Ponitammat Esittely Welshkasvatus

Tirion Dwndwr


pony
© Anthony Booth


Tirion Dwndwr sain nimensä ollessaan suht nuori ja hyvin juttelevainen, vielä nykyäänkin tämä tamma on ehdottomasti puheliaimpia ponejamme. Se on ensimmäinen kotona syntynyt kasvattimme kasvatustauon jälkeen ja kieltämättä jännitti millainen otus sieltä oikein tulee. Dwndwr, eli kotioloissa vain Deni, on varsin tulisieluinen ja lyhytpinnainen poni, joka hieman valitettavasti peri paljon luonnettaan emältään, joka ei ole se ruusuisin tapaus. Deni ei siedä turhaa lääppimistä ja näyttää sen kyllä varsin yrmyillä ilmeillä halutessaan olla rauhassa. Hoitohetket kannattaakin pitää lyhyinä ja tehokkaina eikä Deniä kannata häiritä sen kummemmin. Ulkoillessaankin tamma usein jurottaa pellon perässä yksinään ja joskus jopa ajaa uteliaisuuttaan lähemmäs tulleet nuoremmat ponitkin pois hyvin kipakoin ottein. Odottelu ei ole Denin vahvuuksia ja jo satuloidessa seisominen tuottaa sille hetkittäin vaikeuksia ja tamman mielestä pitäisi olla jo menossa eikä vain kuhnia suitsien hihnojen kanssa.

Ratsuna Deni ei ole onneksi ihan niin herkkä kuin emänsä ja sitä saa ratsastaa enemmän jalalla ja istunnalla ilman totaalista hermoromahdusta. Liikkeiltään, varsinkin raviltaan, Deni on ehdottomasti keskitasoa laadukkaampi ja homma onkin siinä, kuinka saa tamman antamaan parastaan myös kilpailutilanteessa, kun ulkopuolista painetta on muutenkin läsnä. Deniä kannattaa kannustaa ja kehua aina onnistumisten jälkeen, niin tamma saattaa toistekin suorittaa tehtävän samalla innolla. Kotioloissa Denin kanssa treenaaminen sujuu yleensä rutiinilla, kunhan homma pidetään mielenkiintoisena ja pikkuasioita ei jäädä junnaamaan loputtomasti. Kilpailutilanteissa homma kannattaa pitää suoraviivaisen simppelinä: alkukävelyt maasta, tehokas verryttely ja terävällä sekä hyvin avuilla olevalla ponilla suoraan radalle ilman odottelua.

VH22-026-0039
welsh cob (sek. D), tamma
ruunikko, 147 cm
s. 04.01.2022, 14-vuotias
8v. 04.06.2022

om. elen (VRL-01863)
koulupainotteinen      (Helppo B)

Meriitit

VWY-II (46,5p.) 05.08.2022
KRJ-II (99p.) 31.07.2022
KTK-III (65p.) 20.03.2022Jälkeläiset

tamma Tirion Dduwies, s. 10.05.2022, i. Eiddew Seiriol


Sukutaulu

Ponilla on sukua netissä yksi (1) polvi
Emälinja: Pendri Dynes Dywyll (D)
Isälinja: Brenin Y Llyn Wedi Rhewi (D)i. Brenin Y Llyn Wedi Rhewi
rn wD, 145 cm
KTK-II
e. Pendri Dynes Dywyll
m wD, 146 cm
KTK-III
ii. Maximilian O Yates
evm
ie. Clynella Y Llyn Wedi Rhewi
evm
ei. Pendri Black Magic
evm
ee. Pendri Rosebud
evm
iii. Harglwydd O Yates
evm
iie. Rhinffrew Tibbitt
evm
iei. Redberth Penybryn Cwmno
evm
iee. Chepstow Dudwell Dyfnallt
evm
eii. Eircymer Swynol
evm
eie. Pendri Diwrnod Llwyd
evm
eei. Ffynnon Hud
evm
eee. Pendri Sweet Lady
evm

Kilpailut

Porrastetut kilpailut

Kuuliaisuus ja luonne: 539.39 p.
Tahti ja irtonaisuus: 527.59 p.

KRJ:n porrastetuissa tasolla 3/2 (1066.98 p.)

Arvokilpailut

15.06.2022 VWY-Cup Glenwood Welsh Ponies, Helppo A - 2/20
15.04.2022 VWY-Cup Glenwood Welsh Ponies, Helppo A - 1/23

Näyttelytulokset

Ponilla ei ole näyttelytuloksia

Päiväkirja- & valmennusmerkinnät

Päiväkirjamerkintä

Deni astutettiin hieman hetken mielenjohteesta, mutta tamman elämässä sattui juuri olemaan sopiva väli pienen loukkaantumisen jälkeen tuotua tamman telakalle kilpailuista. Se tiinehtyi kertalaakista ja onkin siitä lähtien saanut viettää varsin rentoa elämää. Viime päivinä Deniä on seurattu monen silmäparin toimesta lähes vuorokauden ympäri, mutta tamma on pantannut varsaansa, vaikka aikalailla kaikki lähestyvän varsomisen merkit ovat näkyvillä. Myöhään illasta kuitenkin onnisti ja Deni maaten pahnoilla tositoimissa. Varsomista seurattiin kamerasta rauhassa ja kun tumma mytty oli pahnoilla, niin tulokkaalle tehtiin pikainen tarkastus. Aamuyöstä tammavarsa oli päässyt jaloilleen, löytänyt maitobaarin ja Denikin voi hyvin, joten parivaljakon uskalsi jättää lepäämään toviksi ennen aamutallia. Nimikin oli jo valittuna ja Tirion Dduwies onkin täten tallin uusin asukas.

Päiväkirjamerkintä

Toinen kerta toden sanoo tai ainakin sitä toivoimme, kun aikaisin aamulla puunasimme Deniä valmiiksi kantakirjaustilaisuutta varten. Tamma oli jo yrittänyt kerran ja jäänyt nuolemaan näppejään juuri ja juuri, nyt pitäisi todellakin tsempata tuomarien edessä. Matka sujui hyvin ja Deni oli paikan päällä varsin rauhallinen, söi heiniään heinäverkosta ilman sen kummempaa tunnekuohua, vaikka ympärillä pyöri paljon vieraita poneja. Deni otettiin verryttelemään ajoissa ja se liikkui liinassa varsin hyvin purkaen matkustaessa kertynyttä enegiaansa. Denin vuoro marssia tuomarien eteen tuli ja kynsiä purren seurasin ruunikkotamman esiintymistä. Tamma liikkui huomattavasti paremmin kuin edellisellä kerralla, mutta muuten oli todella vaikea arvioida mitä toisilleen kuiskailevat tuomarit ajattelivat todella tammasta Tulokset julkaistiin päivän lopuksi ja saatoin hihkua hiljaa mielessäni, kun selvisi, että Deni oli palkittu mukavalla kolmospalkinnolla.

Kouluvalmennus (valmentajana Amy)

Tänään valmennuksessa keskityttäisiin pitkälti siihen, että Deni malttaisi odottaa ratsastajan apuja. Aloitimme käynnissä pysähdyksillä ja sulkutaivutuksilla pitkillä sivuilla niin, että väistettiin kulman jälkeen muutama metri sisäänpäin ja siitä toiseen suuntaan takaisin uralle. Deni oli vähän kiireinen eikä olisi malttanut seistä pysähdyksissä aloillaan sekuntiakaan. Kun poni antoi periksi ja suoriutui tehtävästä kunnialla, jatkettiin samaa ravissa ilman pysähdyksiä ja niin, että kulmat ratsastettiin tarkasti käynnissä. Ravissa Deni jo vähän rentoutui ja sulut onnistuivat ongelmitta. Siirryimme seuraavaan tehtävään kun Deni malttoi kävellä kulman läpi rehellisesti taipuen ja odotti ratsastajan lupaa siirtyä raviin. Laukkatyöskentely aloitettiin uralla edelleen niin, että kulmat mentiin käynnissä. Vielä hieman kiireisen ja ennakoivan ponin kanssa saitte välillä laukata kulman läpi seuraavalle sivulle, jotta Deni odottaisi ratsastajan apuja vaikka tehtävä olisikin koko ajan sama. Laukassa saitte myös tehdä ympyröitä tarpeen mukaan. Laukannostot käynnistä olivat alusta asti hyviä, ja saitte muutaman oikein hyvän siirtymisen suoraan laukasta käyntiin. Loppua kohden Deni malttoi tehtävässä nätisti ja suoritti rennosti mutta ratsastajan apuja tarkasti kuunnellen.

Kouluvalmennus (valmentajana SissiP)

Toinen valmennukseni Denille ja aivan varmasti aion tarkastaa, onko kotiläksyt tehty riittävän tarkasti. Edellisestä valmennuksesta on aikaa reilu kuukausi, joten jos töitä on tehty ohjeitteni mukaan, täytyisi tuloksiakin alkaa jo näkyä. Aloitimme heti niistä nostoista. Pari nostoa käynnistä, jonka jälkeen siirryimme ravinostoihin ja siirtymisiin takaisin raville. Deni oli aavistuksen hidas alkuun ja kehotin Eleniä hieman huomauttamaan kouluraipalla tamman takapuolelle. Muutamien toistojen jälkeen saimme juuri sellaisia nostoja, kuin olin toivonut. Pystyimme jopa tekemään kolmikaarista kiemuraa tehden suoristuksissa vaihdot ravin kautta. Onneksi Tirionissa on kohtalaisen leveä kenttä, joten tila ei loppunut ja Deni pysyi loistavasti avuilla. Loppuun teimme vielä muutamat laukka lävistäjät, joissa otimme keskilaukkaa. Laukkapainotteinen valmennuksemme oli valmis ja toivotin ratsukolle treeni iloa.

Kouluvalmennus (valmentajana SissiP)

Tänään pidetään tehokas yksityisvalmennus. Ratsukko oli jo verrytellyt, joten pääsimme heti aloittamaan harjoitusravissa siirtymisiä askellajin sisällä. Teimme lisäyksiä uralla, niin että ensin ratsastettiin voltti, suoristettiin uralle ja siitä askeleen pidennys. Deni tuntui innostuvan hieman, mutta palasi aina kuuliaisesti takaisin seuraavalle voltille. Nopeiden siirtymisten ja tarkkojen taivutusten avulla saatiin tamma mukavasti hereille ja se alkoi tukeutua kuolaimeen. Laukassa keskityttiin alkuun nostoihin, sillä tammalla on kyllä hyvin rullaava laukka, mutta nostoissa se alkuun valui hieman alas niskasta, ja nosto ei sen vuoksi ollut laadukas. Käynnistä nostot tulivat hyvin takajalkojen päälle, mutta ravista nostot muistuttivat vain vyörymistä laukalle. Annoin kotiläksyksi harjoitella nostoja ravistakin. Painotin puolipidätteiden tärkeyttä ja tuen säilyttämistä noston läpi.